Rektörlükten Şenlikle İlgili Basın Açıklaması Geldi

ODTÜ Rektörlüğü şenliklerin iptal edilmesiyle ilgili basın açıklaması yayımladı. Şenliğin iptal edilmesine neden olan baskılarını meşrulaştırmaya yönelik bir açıklamada bulunan rektörlük suçlu olarak UGT’yi göstermeye çalışıyor. Şenlikleri belki de kendi tekeline almayı düşündüğü hakkında sosyal medyada çıkan tartışmalara kaynak olacak durumdaki açıklamayı sizlerle paylaşıyoruz:
“Sevgili Ogrencilerimiz, Mensuplarimiz ve Mezunlarimiz,
Uluslararasi Genclik Toplulugu (UGT) adina bugun sosyal medyada paylasilan mesajla Bahar Senligi’nin bu yil yapilmayacagi duyuruldu. Gerekce olarak, senlik suresinin 2 gune indirilmesi yonundeki Rektorluk talebi gosterildi.
Rektorluk olarak, tum ODTU’luler gibi, ODTU geleneklerinin surmesine ve ODTU’nun bagli oldugu degerlerin korunmasina buyuk onem veriyoruz. Bu nedenle, son yillarda senligin duzenlenmesi icin Universite tarafindan onemli duzeylerde mali ve lojistik destek saglandi. Destegin bu yil da surdurulecegi ogrenci-ogretim elemani-idari personel ve mezun temsilcilerinin bulundugu toplantilarda da acikca ifade edildi. Senligin bu yil 2 gun yapilmasi ise, senligi sona erdirmek degil, tam aksine surdurebilmek icin istendi. Cunku yasanan olumsuzluklarla cok sayida ODTU’luyu rahatsiz eden ve kampusun beseri-fiziki kaynaklari uzerinde buyuk bir yuk yaratan senligin bu yil da ayni sekilde 4 gun olarak devam etmesi mumkun degildir. Senlik suresince yasanan sorunlari asmak icin bu yil UGT tarafindan onerilen duzenlemelerin, senligin niteligini degistirmeye ve yasanan olumsuzluklari onlemeye yetmeyecegi kendilerince de kabul edilmektedir.
Degerli ODTU’luler,
ODTU olarak, 29 yil once baslattigimiz Bahar Senligi, onemli degisikliklere ugrayarak bu yila kadar geldi. Tumuyle ODTU ogrencilerinin, mensuplarinin ve mezunlarinin urettigi sanat-kultur-spor etkinlikleriyle baslayan ve genis uluslararasi katilimla duzenlenen senlik diger universitelere de ornek oldu. Ancak son senelerde, universite senliklerinin giderek ticarilesen ve her turlu tuketimin one ciktigi etkinliklerle bir yarisa donmesi nedeniyle cok sayida universitede senlikler duzenlenmez oldu. ODTU Bahar Senligi de bu degisimden artan sekilde etkilendi.
Her yil, kampusa davetli veya davetsiz olarak ODTU disindan gelen kisilerin varligiyla, senlik cok sayida ODTU’luyu rahatsiz eden ve Universite kaynaklarinin kaldiramadigi bir yuke donustu. Senlik boyunca kampus kapilarinda ve kampus icinde gorev yapan idari personelimizin karsilastigi sorunlar nedeniyle, en temel hizmetlerin yurutulmesinde bile ciddi aksakliklar yasandi. Farkli yollardan kampusa sokulan yiyecek ve icecek maddelerinin yogun olarak tuketildigi ve kar amaciyla satilmaya calisildigi ortamda yasanan ciddi saglik ve guvenlik sorunlarini hepimiz biliyoruz. Her gun ogle saatlerinde baslayan olaylar; saglik kurumlarina sevk edilen kisiler; Universite guvenlik yetkililerinin ve polisin mudahale etmesi gereken tacizler, catismalar; yogun cevre kirligi ve tahribati, senligin agir basan ve ODTU’lulukle bagdasmayan yuzu haline geldi. Senligi duzenleyen Uluslararasi Genclik Toplulugu (UGT) ile birlikte, senligin daha olumlu ortamda gecmesi ve yasanan sorunlarin onlenmesi icin her yil yeni duzenlemeler uzerinde calistik. Son yillarda surekli olarak artirilan onlemlere ve Universite tarafindan saglanan onemli maddi-manevi destege ragmen senlik boyunca yasanan sorunlar devam etti. Bu yil UGT, ogrenci topluluklari, ogretim elemanlari, idari personel ve Mezunlar Dernegi temsilcilerinin bulundugu ortamlarda, senlikle ilgili sorunlar cok kez konusuldu. Uc kez Rektorun de katildigi toplantilarda, senligin mevcut haliyle devam etmesi durumunda dort gunluk surenin Universiteyi maddi ve manevi olarak cok yipratacagi, somut gerekceleri ve istatistikler ile paylasildi. Bu yil da senligin duzenlenmesi icin Universitece mali-lojistik destek verilecegi, ancak yukun azalmasi icin surenin kisaltilmasi istendi. Bu yil alinacak ek onlemlerle senlikte yasanan olumsuzluklarin onemli oranda azalmasi halinde, gelecek yillarda surenin yine uzayabilecegi acikca ifade edildi. ODTU’nun tuketimi degil, uretimi one cikaran sanat-kultur-spor etkinliklerini yaratabildigini ve degerlerine uygun nitelikte eglence ortamlari yaratacak yetenege ve birikime sahip olduguna biliyoruz. Universitemiz, baharin kutlanmasi icin duzenlenecek bu niteliklere sahip etkinlikleri ve eglenceleri desteklemeye devam edecektir.
En iyi dilek ve saygilarimizla.
Rektorluk”

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

2 Mayıs 2014 Cuma ODTÜ 2014 Bahar Şenlik Programı